ponedjeljak, 22. ožujka 2010.

Ljekovito bilje

Od samih početaka ljudi su bili okrenuti bilju kako bi im ono pomoglo i u izlječenju. Ironično je da se ovaj oblik medicine, najstariji i u nekim dijelovima svijeta još uvijek najvažniji, danas smatra alternativnim, dok se relativno nova znanost sintetičkih lijekova smatra jedino ispravnom.

No valja uzeti u obzir da su i biljke moćni lijekovi. Njihove aktivne tvari, izolirane i sintetizirane, čine osnovu mnogih suvremenih lijekova, od aspirina do morfija.

Većina tegoba može se liječiti kod kuće nizom jednostavnih biljnih lijekova, a zdravlju možete pomoći i tako da bilje uključite u svakodnevnu prehranu. U davnini su se u proljeće tradicionalno pili biljni tonici kako bi se obnovila vitalnost tijela nakon zimske prehrane kojoj je nedostajalo svježeg zelenog povrća.

Svaki tjedan predstavit ćemo vam jednu ljekovitu biljku. Krećemo s Nevenom!

Neven je jednogodišnja biljka. Naraste od 30-60 cm, ovisno o tlu, gnojidbi i prihrani. Čitava je biljka ispunjena sitnim dlačicama. Cvijet mu je žut ili narandžastožut promjera do 7 cm. Ovisno o sorti. Postoje dvije sorte: cvijet s jednim redom latica, slično divljem, ali kultivirani je veći cvijet i cvijet s dva reda latica, postoji Neven s svijetlim i tamnim prašnicima.

Svi imaju istu ljekovitost. Listovi i cvijet su vrlo ljepljivi na dodir i izrazito aromatični.

Narodna vjerovanja: Neven je predskazivao vrijem, predskazivao je kišu, jer ako su mu glavice nakon 7 sati ujutro bile zatvorene, taj dan će padati kiša.

Znanstvena istraživanja: Dokazano je kako Neven djeluje na čišćenje organizma od otrova, čišćenje krvi, zaraštanje rana, kako djeluje protiv zločudnih čireva, jer je neven odlična biljka koja pomaže u borbi protiv raka.

Nema komentara:

Objavi komentar