nedjelja, 16. kolovoza 2009.

Samoća, zar je to loše?

Strah vas je da ne ostanete sami? Ne želite provoditi sunčane dane pred TV-om? Što učiniti kada svi osim vas imaju nekoga posebnog? Nemojte pristajati na kompromise i tražiti ljubav tamo gdje je nema jer, kako ljubav dođe sama od sebe, tako samoća prođe.

Nitko od nas ne želi ostati sam i svi se ponekad zapitamo dali postoji osoba stvorena baš za nas. No, isplati li se uporno ju tražiti samo zato što smo ponekad usamljeni? Možda su neke stvari stvorene samo za tebe.


Izlasci s frendicama su često puno zanimljiviji nego mirna noć sa voljenom osobom, ali svi smo mi svjesni da nam nedostaje onaj osjećaj sigurnosti. I kada shvatimo da nam je sigurnost važnija od zabave tada se počinjemo osjećati usamljeno. To najčešće rezultira uzaludnom potragom za „gospodinom pravim“ gdje je razočarenje glavna posljedica.


Najčešće i jedina. Nikako da shvatimo da se prava ljubav dogodi sama od sebe. Svi smo mi nestrpljivi, znatiželjni i nemirni kada je u pitanju naša budućnost. I svi ju želimo s nekim dijeliti. Mnogi ostaju u lošoj vezi samo da ne bi bili sami. Svi mi volimo ono na što smo navikli, a navike se teško mijenjaju. No samoća ne mora biti loša.


Sve ima svoje prednosti pa tako i samoća. Svima nam nekad treba mira i tišine. Da se saberemo i razmsilimo što zapravo želimo. Samoća nam pomaže donijeti samostalne odluke, bez utjecaja drugih. Zbog takvih odluka smo najčešće na pravom putu. Sami stvaramo svoju budućnost i sami odlučujemo o njoj. Ako nam za to nisu potrebni drugi, zašto je onda samoća naš najveći strah?


Nema razloga za strah, jer mi ionako nikada nismo sami. Kao što je Rainer Maria Rilke jednom rekao: „Ljubav se sastoji u tome da se dvije samoće štite, da budu jedno uz drugu, da pozdravljaju jedno drugu.“ Kada se sljedeći put budete osjećali usamljeno, pravite društvo svojoj samoći, ona vam je najbolji prijatelj.


Samoća boli, ali ne toliko koliko lažna ljubav. Uvijek će vas, ali baš uvijek dovesti do nečega i nikada vas neće napustiti. Uživajte u samoći dok ju imate, jer sigurno nećete ostati sami.



Nema komentara:

Objavi komentar